donderdag 22 mei 2014

(H)eerlijk avondeten

Op speciaal verzoek is het weer eens tijd voor een paar receptjes. In de categorie "wat eet ze nou 's avonds zoal?" treffen jullie hieronder mijn culinaire hoogstandjes ;-). Niet alles met foto's helaas, want ik bedenk me telkens net te laat dat ik nog even een foto had moeten nemen. En ik heb niet de illusie dat jullie zitten te wachten op foto's van lege borden ;-)... De gerechten zijn glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij  e-nummervrij, Paleo en zelfs AIP-proof en de meeste makkelijk en snel te maken, want hoewel voeding mijn hobby is, is koken dat niet. Ik heb er geen hekel aan hoor, maar het is meer iets dat er nou eenmaal bij hoort dan iets waarvan ik heel blij word. Los daarvan ontbreekt het me meestal simpelweg aan tijd om uitgebreid te kokkerellen; iets met drie vermoeide, hongerige kindertjes rond de klok van 5 ;-)...

Een paar nootjes vooraf. Het zal jullie wellicht opvallen dat ik veel roerbak. Behalve dat het makkelijk en snel klaar is, blijven zo ook nog eens meer vitaminen en mineralen behouden dan wanneer je de groenten kookt. Win-win dus! Verder valt waarschijnlijk op dat ik veel gebruik maak van zoete aardappel. Zoete aardappel of bataat is een zetmeelhoudend, oranje knolgewas dat gewoon bij de Lidl en de AH verkrijgbaar is. Aangezien de koolhydraten in de zoete aardappel complexer dus langzamer zijn dan in de gewone aardappel, en de zoete aardappel bovendien veel vezels bevat, is het een gezonder alternatief. De gewone aardappel behoort tot de nachtschadefamilie en is daarom niet voor iedereen gezond; ik vermijd deze volledig. Waarom? Daar schrijf ik binnenkort over! Tot slot zal opvallen dat ik bak in kokosolie (ook wel kokosvet genoemd) of roomboter. Dit zijn gezonde vetten om in te bakken. Bestaan er gezonde vetten dan??? Ja dus! Gezonde vetten zijn zelfs noodzakelijk voor diverse lichaamsfuncties. En met gezond bedoel ik dus geen grotendeels chemisch geproduceerde margarine, halvarine of light producten. Gewoon het echte vet! Binnenkort volgt een post met meer over gezonde vetten. Oh ja, en heb je echt weinig tijd om te koken of geen zin om te wassen en snijden? Kies dan voor voorgesneden verse producten of diepvriesproducten. Dat zijn gezondere alternatieven zonder toevoegingen.

Goed, tijd voor de recepten, te beginnen met mijn favoriet van het moment:

Bietenovenschotel
Het originele recept is van Cave-a, en je vindt het hier. Ik heb het zo bewerkt, dat het voor ons een complete avondmaaltijd is. Voor vier personen neme men:

- 1 kilo (voorgekookte) bietjes
- 2 flink grote zoete aardappelen
- 3 peren
- twee pakjes biologische spekreepjes
- een flinke hand rozijnen

Hoe maak je het?
- schil de zoete aardappel, snij ze in blokjes en bak ze aan in een koekenpan of wok
- bak de spekreepjes uit
- kook de bietjes (als je verse gebruikt, voorgekookte zijn ook prima) en snij ze in blokjes
- schil de peren en snij ze in blokjes
- vet een ovenschaal in en doe alle ingrediƫnten door elkaar in de schaal (zorg dat er geen rozijnen bovenop liggen want die verbranden snel)
- laat in de oven 30 minuten op 200 graden gaar worden

Deze schotel is ook prima eerder voor te bereiden, zodat hij rond etenstijd alleen nog even in de oven hoeft. Laat je verrassen door de zoete smaakcombinatie!

Wortel-uit-de-wok
Ook een favoriete op dit moment! En zelfbedacht ;-). Men neme:

- een kilo wortelen
- eventueel (ik eet ze niet, man en kids wel): krieltjes
- zalm
- zout
- peper
- tijm
- rozemarijn

Hoe maak je het?
- schil de wortelen dun en snij ze in (niet te dikke) plakken
- verhit kokosolie of roomboter in de wok en wok de wortelen op hoog vuur met peper, zout, tijm en rozemarijn gaar
- bak intussen de eventuele krieltjes en de zalm gaar
- klaar ben je!

Broccoli uit de wok
Altijd lekker en ontzettend gezond, broccoli. Door hem even mee te wokken, wordt ie heerlijk kruidig! Men neme:

- een kilo broccoli
- 300 gram (biologische) kipfilet (of nog beter: de antibioticavrije kipfilet van Schotse Hooglanders)
- een doosje champignons
- een of twee zoete aardappelen
- zout
- peper
- een eetlepel garam massala (verkrijgbaar in de supermarkt, maar ik gebruik een zelfgemaakte aangepaste garam massala vanwege een aantal kruiden die ik niet eet en die wel in de gewone garam massala worden gebruikt)

Hoe maak je het?
- snij de roosjes van de broccoli en kook ze kort (5 minuten)
- snij de kipfilet in stukjes en wok ze rondom gaar
- snij de zoete aardappel in blokjes en voeg bij de kip
- snij de champignons in stukjes en voeg bij de kip en de aardappelen
- voeg zout, peper en garam massala toe en laat alles gaar worden
- voeg de broccoli toe, hussel goed en wok nog even kort op hoog vuur

Lekker met zelfgemaakte mayonaise, bijvoorbeeld deze! Deze schotel is overigens voor ons vrij veel, meestal bewaar ik wat voor de lunch voor de volgende dag.













Spitskoolroerbak
Facebook-volgers hebben deze lekkere spitskoolschotel al eens in een iets andere variant voorbij zien komen. Men neme:

- een spitskool
- 300 gram (biologisch) gehakt (of nog beter: grasgevoerd gehakt van Schotse Hooglanders)
- een ui
- een of twee zoete aardappelen
- een bakje (biologische) spekreepjes
- zout
- peper
- kurkuma

Hoe maak je het?
- bak in een koekenpan de spekjes uit
- verhit kokosolie of roomboter in een wok, snipper de ui en wok deze glazig
- voeg het gehakt toe en bak rul
- voeg de zoete aardappel toe en wok even mee
- voeg de spitskool, zout, peper en kurkuma toe en wok tot het geheel gaar is
- voeg de spekreepjes toe en roer goed door elkaar

Deze schotel is ook lekker met de zoete aardappel apart in schijfjes gebakken (zoals op de foto)














Preiroerbak
Simpelweg een variant op de spitskoolroerbak. Men neme:

- een kilo prei
- 300 gram (biologisch) gehakt (of nog beter: grasgevoerd gehakt van Schotse Hooglanders)
- een ui
- een of twee zoete aardappelen
- zout
- peper
- kerriepoeder

Hoe maak je het?
- verhit kokosolie of roomboter in een wok, snipper de ui en wok deze glazig
- voeg het gehakt toe en bak rul
- voeg de zoete aardappel toe en wok even mee
- voeg de prei, zout, peper en kerriepoeder toe en wok tot het geheel gaar is














Supersnelle garnalenschotel
Als ik een avond aan zie komen waarop ik echt weinig tijd heb om te koken, ga ik voor deze supersnelle roerbak. Men neme:

- 500 gram diepvriesgarnalen
- twee zakken wokgroente naar keuze
- zout
- peper
- kurkuma
- eventueel (ik eet het niet): rijst

Hoe maak je het?
- verhit kokosolie of roomboter in een wok
- wok de garnaaltjes kort
- voeg de groenten, zout, peper en kurkuma  toe en roerbak tot de groenten gaar maar nog knapperig zijn
- kook intussen de eventuele rijst
- klaar!

(Zoete) aardappel, groente, vlees
Ja hoor, gewoon lekker Hollandsche pot: aardappels (voor mij de zoete variant, maar voor de rest van de familie wil ik nog wel eens gewone aardappeltjes bakken), groente en vlees. Je kunt naar keuze eindeloos variƫren met de groenten, afhankelijk van waar je zin in hebt of wat er in het seizoen is. Asperges op dit moment, bijvoorbeeld. Of bloemkool. Of boontjes, als je niet AIP eet. Of sla. Of rode kool. Of spinazie. Of witlof. Of....vul maar in! Hetzelfde geldt voor vlees. Biefstuk, tartaar, hamburgers, sausijsjes, kipfilet...you name it!

Hoe maak je het?
- schil de (zoete) aardappel, snij in plakjes en bak in kokosolie of roomboter
- bereid het vlees in kokosolie of roomboter
- bereid de groente
- smullen maar!

EET SMAKELIJK :-)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten