zondag 20 juli 2014

Pruimentijd




Wie mij volgt op Facebook, weet dat ik al weken in de ban ben van pruimen. We hebben twee pruimenbomen in de tuin: een Eldense Blauwe en een Opal. Het is een uitzonderlijk goed pruimenjaar en beide rassen geven vroeg pruimen, waardoor we al kilo's hebben geraapt en het eind nog niet in zicht is. Behalve heel erg lekker zijn pruimen ook nog eens heel gezond. Ze bevatten veel anti-oxidanten en helpen dus vrije radicalen uit te schakelen. Komt dat even goed uit ;-). Ik vind de Opal het lekkerst om zo te eten; de Eldense Blauwe gebruik ik om verder te verwerken. Maar wat doe je dan met al die kilo's? Dit bijvoorbeeld:



Paleo AIP Pruimenvlaai

De bodem:

Wat heb je nodig:

- 1/2 cup gesmolten kokosolie
- een banaan
- snuf zout
- 3/4 cup kokosmeel
- 1-3 eetlepels honing (naar smaak)

Hoe maak je het:

- verwarm de oven voor op 200 graden
- blend de banaan tot er geen stukjes meer inzitten en je een vloeibare substantie hebt
- meng in een kom de banaan met de kokosolie, het zout en de honing
- roer het kokosmeel erdoorheen. Het deeg wordt steeds dikker. Als het te dik wordt om te roeren, kneed je het verder met je handen en maak je er een bal van.
- druk het deeg uit in een met bakpapier beklede springvorm of taartvorm en prik wat gaatjes in de bodem met een vork
- bak 9 minuten in de oven.

De topping:

Wat heb je nodig:

- een kilo pruimen, ontpit en in stukken gesneden
- een flinke hand rozijnen, geweld in warm water
- snufje zout
- een eetlepel kaneel
- een eetlepel gelatinepoeder (ik gebruikte de rode pot van Great Lakes)
drie eetlepels warm water

Hoe maak je het:

- doe de pruimen met de rozijnen in een kom
- doe de kaneel en het zout erbij en roer goed om
- meng de gelatinepoeder met het water, roer goed tot er geen klontjes meer in zitten, voeg het mengsel toe aan het fruit en roer het geheel goed door
- doe de topping op de bodem en bak nog 30 minuten op 180 graden
- laat goed afkoelen en zet even in de koelkast voor je hem serveert, om de bodem de kans te geven goed hard te worden.

De originele recepten voor de bodem en de vulling (niet AIP) vind je hier:
De bodem
De vulling



Pruimenclafoutis
Naar een recept van Roos goes Green: pruimenclafoutis.
Ik liet de steviakristallen achterwege. Je zou dit ook door ander zoet kunnen vervangen.



Pruimenchutney en pruimenjam
Paleo AIP Pruimenchutney

Wat heb je nodig:

- 500 gram pruimen, ontpit en in stukken gesneden
- 1 appel, geschild en in stukjes gesneden- 100 gram agavesiroop
- 100 ml appelciderazijn
- 100 gram rozijnen
- kaneel naar smaak
Hoe maak je het:

- meng alles in een ruime pan en breng aan de kook
- laat een uurtje zachtjes sudderen, roer regelmatig even om- vul lege schone jampotten met het mengsel, draai het deksel er stevig op en zet op de kop weg tot ze zijn afgekoeld. 
Het originele recept is van Eet Goed Voel je Goed: pruimenchutney.


Pruimenjam

Geheel onpaleo gewoon met een pakje geleisuiker. Hier in huis eet niemand jam, dus deze hebben we uitgedeeld.


Pruimensap
Lekker als je een sapcentrifuge hebt: gooi een heleboel al dan niet ontpitte (check even je gebruiksaanwijzing of het nodig is fruit te ontpitten) pruimen in de centrifuge en klaar is je sapje.



Pruimenijsjes
Wat heb je nodig:

- ijsvormpjes
- pruimen
Hoe maak je het:

- ontpit de pruimen
- pureer ze zeer fijn (kook ze eventueel even)
- voeg naar smaak agavesiroop toe
- invriezen en klaar!
Tot slot, pruimen blijken ook erg lekker te zijn door allerhande salades. En het leuke van eigen pruimen? Zo vind je ze in de winkel niet ;-):


2 opmerkingen:

  1. Ik heb de AIP pruimenvlaai gisteren gemaakt en hij is heerlijk! De bodem net zoet genoeg, de topping lichtzuur en fruitig, njammie. Mijn man vond hem ook goed, die heeft er vandaag al 3 stukken van gegeten, de snoeper!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee Candy, wat leuk om te horen! Heerlijk is dat hè, ongegeneerd verantwoord snoepen :-)!

    BeantwoordenVerwijderen