zondag 23 november 2014

Sinterklaasrecepten

Op Facebook en Pinterest plaatste ik de laatste tijd een aantal Sinterklaasrecepten. Hoewel ik op dit moment zelf strikt het AIP volg en dus geen "baksels" nuttig, kan ik ze aan de kinderen wel kwijt ;-). Met name voor de kleine man pakt het goed uit. Ik wil hem uiteraard het Sinterklaaslekkers niet onthouden, maar aangezien we nu zo op de goede lactose- en glutenvrije weg zitten en hij daar duidelijk goed op reageert, ben ik toch streng in wat hij wel en niet mag. Hoe ik dat doe zonder strijd? Ik heb "speciale" (zelfgemaakte gluten- en lactosevrije) pepernoten achter de hand en schuimpjes (gewone, van AH Basic, want die bleken gluten- en lactosevrij) die ik apart voor hem bewaar en indien nodig meeneem. Krijgt hij pepernoten en ander lekkers, dan ruilen we dat voor de voor hem "veilige" variant. Iedereen blij :-). Als het goed is, krijgt Puur Mieke van de week lactosevrije chocoladesinterklazen binnen; een prima alternatief voor de chocoladeletter (ik wed dat hij ze nog leuker vindt ook ;-) ). Ook leuk is om lactosevrije chocola (verkrijgbaar bij AH in het speciale voeding-schap) au bain marie te smelten, in Sinterklaasvormpjes te gieten en weer op te laten stijven. In plaats van muizen en kikkers bijvoorbeeld. Het kan dus met een beetje creativiteit prima: genieten als je beperkt bent in voedingsmiddelen die je mag hebben!

Maar nu de recepten. Ik heb er twee geprobeerd (en goedgekeurd ;-) ) voor pepernoten, die overigens beide ook voor speculaasjes kunnen worden gebruikt. Maak echte speculaasjes met een speculaasvorm of maak er leuke vormen van met koekuitstekers. De baktijd is kort en hoe dunner je baksel, hoe korter de baktijd; blijf dus in de buurt. Ze zijn nog niet hard als ze uit de oven komen, maar worden hard tijdens het afkoelen. Laat ze dus vooral niet te lang in de oven!
Het gevulde speculaas klinkt ongelofelijk lekker, maar daar was ik nog niet aan toe gekomen. Ik plaats hem toch alvast en ga hem voor het heerlijk avondje zeker maken!

Kruidnootjes (of speculaasjes) van Natuurlijk Resi



Deze kruidnootjes komen qua smaak en structuur aardig in de buurt van die kleine, lichte, harde kruidnootjes. Let op, ze zijn vers uit de oven het lekkerst en ze worden snel zacht als je ze bewaart. Je kunt er dus beter een "dagportie" van bakken dan een grote hoeveelheid. Ik denk dat je het deeg wel even in de koelkast kunt bewaren en wellicht ook wel kunt invriezen, dus van een voorraadje deeg kan je dan dagelijks verse nootjes bakken. Mmmmm!






Wat heb je nodig?
1/4 cup kokosmeel
-  3/4 cup rijstmeel ( amandel-kastanje of boekweitmeel zijn ook nog glutenvrije opties )
- 4 el kokosbloesemsuiker
- 1/4 tl zeezout
- 1/2 tl zuiveringszout ( baking soda )
- 2 tl koek- of speculaaskruiden
- 3 el kokosolie ( niet gesmolten )
- 2 of 3 el kokos- of rijstmelk
Hoe maak je ze?
In een glazen kom meng je alle droge ingrediënten. Daarna ga je de kokosolie ( niet gesmolten ) toevoegen en kneed dit met je handen tot een zanderig redelijk vochtig geheel, het deeg vormt nog net geen deegbal. Dan kunnen de eetlepels kokosmelk erbij gedaan worden. Meng dit mengsel dat nu wel goed vormt tot een deegbal. Als dit niet het geval is doe je er nog wat vocht bij, in de vorm van kokosmelk of water.
Voor koekjes: neem een deegroller en rol het deeg uit tot ongeveer 3 tot 5 mm dikte. Je kan een speculaasplankje gebruiken of steekvormpjes. Je kan steeds weer nieuwe maken totdat het deeg op is. Voor kruidnootjes: rol kleine bolletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat.
Leg alle koekjes en / of bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in een oven voorverwarmd op 180 graden. Blijf in de buurt want ze zijn ongeveer 10 minuutjes later al klaar!
Pepernoten (of speculaasjes) van Oerkracht





Deze pepernoten zijn lekker bros, meer te vergelijken met grotere pepernoten die in de winkel verkrijgbaar zijn. Ze blijven langer goed dan de kruidnootjes, als je ze in een luchtdichte doos bewaart.






Wat heb je nodig?
- 100 gram kastanjemeel (of boekweit)
- 75 gram amandelmeel
- 75 gram arrowroot (of tapioca)
- 85 g boter
- 125 g palmsuiker
- 2 el kokosmelk
- 15 g speculaaskruiden
- Snuf zout

Hoe maak je ze?
Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed alle ingrediënten goed door elkaar tot een mooi egaal en samenhangend deeg. Wanneer het deeg te droog blijft kun je er iets extra kokosmelk aan toevoegen. Zet het deeg minimaal 1 uur  in de koelkast om op te stijven. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Voor koekjes: neem een deegroller en rol het deeg uit tot ongeveer 3 tot 5 mm dikte. Je kan een speculaasplankje gebruiken of steekvormpjes. Je kan steeds weer nieuwe maken totdat het deeg op is. Voor kruidnootjes: rol bolletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Bak ze 15-20 minuten in de oven.

Gevuld speculaas van Eetpaleo




Nog niet zelf gemaakt, maar ongetwijfeld superlekker! En een leuk idee voor pakjesavond!

De foto is van EetPaleo.






Wat heb je nodig?
Voor het amandelspijs:
- 200 gr amandelmeel
- 80 ml honing
- 2 tl citroensap
- 1 ei

Voor het speculaas
- 200 gr amandelmeel
- 150 gr kastanjemeel
- 75 gr arrowroot
- 150 gr kokosbloesemsuiker
- 20 gr speculaaskruiden
- snuf zout
- 120 ml kokosolie, vloeibaar
- 60 ml kokosmelk
- 2 eieren

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor tot 160°C en vet een vierkante bakvorm (of ronde springvorm) in met wat kokosolie. Combineer alle ingrediënten voor het amandelspijs in een kom, roer tot een dik deeg en zet apart. Combineer alle droge ingrediënten voor de speculaas in een kom en roer er de natte ingrediënten doorheen.

Verdeel de helft van het speculaasmengsel over de bodem van de bakvorm, gebruik eventueel natte handen om het mooi uit te spreiden. Kneed een dunne plak van het amandelspijs en leg bovenop de speculaaslaag. Dek af met de andere helft van het speculaasmengsel. Verdeel er eventueel wat witte amandelen overheen als decoratie.
Bak het gevuld speculaas in 40-45 minuten goudbruin en gaar.

Geniet van de Sinterklaastijd, de pret van de kinderen en niet te vergeten het lekkers ;-)!











Geen opmerkingen:

Een reactie posten