vrijdag 11 april 2014

Recepten!

Omdat op een foodblog recepten natuurlijk niet mogen ontbreken, heb ik deze week in de categorie wat-eet-ze-nou-zoal een paar heerlijke lunchrecepten voor jullie. En één ontbijtrecept. Eentje maar, omdat ik elke dag hetzelfde ontbijt maak. Lekker saaaaaaai! Maar aangezien ik 's ochtends op de automatische piloot start en pas bij zinnen kom na m'n dagelijkse fietstochtje langs school en peuterspeelzaal, is een ontbijt waar ik vooral niet bij na hoef te denken, een must. Tegen lunchtijd ben ik meestal wel opgestart ;-) en probeer ik regelmatig iets nieuws. Vaak recepten van anderen (ieder z'n kwaliteiten ;-) ), naar eigen smaak en inzicht aangepast (dat dan weer wel), soms een creatie van mezelf. Hieronder vind je mijn zeven favorieten. Kunnen jullie weer een week vooruit ;-). De hoeveelheden zijn voor één persoon en ik heb ze aangepast naar mijn eigen eetlust, nadat ik een paar keer tegen een leeg bord aan keek met nog narommelende maag. Ook heb ik hier en daar wat ingrediënten toegevoegd of gewijzigd, geheel naar eigen smaak :-). Ideeën voor het avondeten volgen in een latere post. Eet smakelijk!

Ontbijt: kokos-bananenpap met appel en tropische vruchten

Wat heb je nodig:
- 125 ml kokosmelk (ik gebruik die van Go Tan omdat die enkel water en kokosmelk bevat en geen andere toevoegingen)
- 2 flinke of 3 kleine bananen
- een appel
- tropische vruchtenmix (maak ik zelf mbv stukjes gedroogd tropisch fruit, rozijnen, kokos-chips gemixt met een schep kaneel; je kunt er natuurlijk ook nog noten aan toevoegen voor een krokante bite!)

Hoe maak je het:
- doe de bananen in stukjes in een steelpannetje en prak ze fijn terwijl je ze verwarmt
- giet de kokosmelk erbij en breng aan de kook
- snij de appel met schil in kleine stukjes en voeg toe, laat nog even doorkoken
- doe 4 eetlepels tropische vruchtenmix op een diep bord en voeg de pap toe, mix door elkaar en smullen maar!

Lunch:

Pompoensoep van eetgoedvoeljegoed.nl



Wat heb je nodig:
- een pompoen
- een ui
- een teen knoflook
- 500 ml (bij een kleine pompoen) of 1 liter (bij een grote pompoen) bouillon (meestal gebruik ik de biologische groentebouillon van Zonnatura; soms, als ik echt in m'n element ben, kook ik een bouillon van een hele kip of runderbotten).
- 300 gram biologisch gehakt

Hoe maak je het:
- was en snij de pompoen in stukken
- snipper de ui
- pel de knoflook
- bereid de bouillon
- verhit boter of olie (ik gebruik kokosolie) in een (soep)pan
- fruit de uit
- pers de knoflook en bak even mee
- voeg de pompoen en de bouillon toe, breng aan de kook en laat 10-15 min. koken. De pompoen moet net onder water staan.
- bak het gehakt rul met kruiden naar keuze
- als de pompoen lang genoeg heeft gekookt en zacht is, pureer je hem met een staafmixer tot een gladde soep. Is de soep te dik naar je smaak, voeg dan nog wat water toe.
- op smaak brengen met peper en zout
- schep het gehakt er doorheen; eet smakelijk!

Wortel-selderij salade met rozijnen van evertberkelaar.nl



Wat heb je nodig:
- 200 gram wortel
- 200 knolselderij
- rozijnen
- 125 gram kipfilet
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap

Hoe maak je het:
- snij de kipfilet in blokjes en bak met wat zout en peper goed gaar
- schil en rasp de wortel en de knolselderij
- voeg de rozijnen toe aan de groente
- snij de kipfilet in kleine stukjes en voeg toe
- besprenkel met olijfolie en citroensap; bon appetit!

Groen met rode salade


Wat heb je nodig:
- flinke hand spinazie
- flinke hand rucola
- komkommer
- bleekselderij
- een lente-uitje
- rood fruit (diepvries; wel even laten ontdooien :-) )
- naar keuze grote garnalen, plakken rosbief of plakken zalmfilet
- eventueel tomaatjes, maar die eet ik niet (want nachtschade-familie)
- voor de dressing: flinke scheut olijfolie, honing (rauw / koud geslingerd), citroensap en mosterd

Hoe maak je het:
- snij en mix alle ingrediënten voor de salade, de garnalen kan je eventueel even bakken
- klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar
- mix en smul!

Witlofsalade met forel uit kookboek Oergondisch Genieten van Ria Penders en Yvonne van Stigt


Wat heb je nodig:
- 2 struikjes witlof
- 100 gr gerookte forel
- 1 winterwortel
- 1 appel
- sap van een halve sinaasappel
- 1 eetlepel zelfgemaakte mayonaise
- 1 eetlepel olijfolie
- een halve theelepel mosterd
- evt 1 eetlepel amandelen

Hoe maak je het:
- snij de witlof fijn en rasp de wortel en se appel en meng in een kom
- snij de forel in stukjes en voeg toe
- maak de mayonaise: 1 eierdooier, mespunt mosterd, 1 eetlepel citroensap, peper, zout en 1,5 - 2 dl milde olijfolie; zorg dat alles op kamertemperatuur is anders blijft je mayo dun. Meng de dooier met de mosterd, citroensap en peper en voeg vervolgens druppelsgewijs de olie toe totdat het gaat binden. Blijf druppelsgewijs olie toevoegen terwijl je roert, tot de gewenste dikte bereikt is. Breng op smaak met peper en zout.
- klop een dressing van de sinaasappelsap, mayo, olijfolie en mosterd en schep door de salade en laat even intrekken. Hak de eventuele amandelen in stukjes en rooster lichtbruin: voed toe ter garnering. Lekker!!

Snelle Kip-courgette-champigonroerbak



Wat heb je nodig:
- kipfilet
- 1 courgette
- 1 ui
- 1 bakje champignons
- 1 teentje knofllook
- eventueel voor de stevige trek een zoete aardappel
- kruiden naar smaak (ik gebruik vaak Provençaalse kruiden)

Hoe maak je het:
- snij de kipfilet in blokjes, strooi er peper en zout over en bak in een ruime pan of wok
- maak de groenten schoon en snij in stukjes, pel de knoflook
- voeg de ui toe aan de kip en bak even mee, pers daarna de knoflook erbij
- voeg de overige groenten toe en de kruiden en bak nog een paar minuten; smikkelen maar!

Hamburgers in het groen

Wat heb je nodig:
- Biologische hamburgers, of, als je je echt wilt uitleven: biologisch gehakt, zout, kruiden, 1 ei en 2 eetlepels boekweitmeel om zelf hamburgers van te maken
- een krop ijsbergsla
- een ui
- champignons
- eventueel een ei

Hoe maak je het:
- als je zelf hamburgers maakt: gehakt mengen met met de andere ingrediënten, ballen maken en tot hamburgers vormen en langzaam gaar bakken (recept van www.kinderenkunnenprimaanderseten.nl)
- bak de hamburgers gaar
- snij de ui in ringen en fruit de ui
- bak de champignons even mee
- bak het eventuele ei
- haal voorzichtig netzoveel hele bladeren van de sla als je hamburgers hebt
- vul de slabladeren met de hamburger, de ui, de champigons en het eventuele ei en eet smakelijk!

Kleurrijke salade uit kookboek Oergondisch Genieten van Ria Penders en Yvonne van Stigt




Wat heb je nodig?
- 100 a 125 gram kipfilet
- 1 winterwortel of 2 a 3 kleinere wortelen
- 100 gr knolselderij
- 100 gr rode kool
- 1 appel
- rozijnen
- 1 eetlepel gemalen kokos
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel honing
- mosterd
- peper, zout, bieslook

Hoe maak je het?
- snij de kip in blokjes en bak gaar in een koekenpan
- rasp de groenten en de appel fijn en mix door elkaar
- voeg de rozijnen en de kokos toe
- maak een dressing van de olie, de citroensap, de honing en de mosterd en roer goed door de groenten
- breng op smaak met peper, zout en bieslook. Njumnjum!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten