dinsdag 24 maart 2015

Receptjes!

Een paar weken geleden postte ik een weekmenu waarin ik recepten beloofde. Hier komen ze. Uiteraard allemaal van verse ingrediënten, glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij, E-nummervrij, Paleo en AIP-proof!

Pompoen-zoete aardappelsoep

Wat heb je nodig:
- een grote of twee kleine pompoenen
- drie zoete aardappels
- twee uien
- knoflook
- (zelfgetrokken) runder- of kippenbouillon
- zout, peper, kurkuma
- gehakt of spekreepjes

Hoe maak je het:

- verhit bakvet (bv kokosolie, reuzel of ossewit) in een soeppan
- snij de ui en de knoflook (hoeveelheid naar smaak) in grove stukken en bak aan in het bakvet
- was de pompoen, verwijder de pitten, snij in stukken en voeg toe aan de ui en knoflook
- schil de zoete aardappel, snij in stukken en voeg toe aan de rest van de groenten
- voeg zoveel bouillon toe dat de groenten net niet helemaal onder staan
- breng aan de kook en laat 15 minuten koken
- bak intussen het gehakt rul met peper en zout of bak de spekjes uit
- pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper, zout en kurkuma
- serveer de soep met het gehakt of de spekjes



Courgette-zoete aardappelsoep

Wat heb je nodig:
- 4-6 courgettes
- 3 zoete aardappelen
- twee uien
- knoflook
- (zelfgetrokken) runder- of kippenbouillon
- zout, peper
- spekreepjes
- kokosmelk


Hoe maak je het:
- verhit bakvet (bv kokosolie, reuzel of ossewit) in een soeppan
- snij de ui en de knoflook (hoeveelheid naar smaak) in grove stukken en bak aan in het bakvet
- was de courgette, snij in stukken en voeg toe aan de ui en knoflook
- schil de zoete aardappel, snij in stukken en voeg toe aan de rest van de groenten
- voeg zoveel bouillon toe dat de groenten net niet helemaal onder staan
- breng aan de kook en laat 15 minuten koken
- bak intussen de spekjes uit
- pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout
- serveer de soep met de spekjes en een scheut kokosmelk

Door zoete aardappel toe te voegen aan de soep, wordt deze steviger en meer vullend. Voor mij is dat een prima manier om de dag mee te beginnen. Voor meer soepspiratie, check mijn Pinterestbord "lekker gezonde soepen".

Onlangs voegde ik lever toe aan mijn dieet. Ooit gruwelde ik ervan, langzaam kwam ik toe aan "ik moet het eens proberen" en inmiddels vind ik het erg lekker. Ik eet het dan ook meerdere keren per week. De ene keer kippenlever, de andere keer runderlever, in de biologische variant. Ik eet beiden even graag. Mijn favoriete recept met lever:

Gebakken lever met champignons en ui op een bedje van sla



Wat heb je nodig:
- een stuk runderlever of kippenlevertjes
- een bakje champignons
- een ui
- vet om in te bakken (ossewit, reuzel, kokosolie)
- gemengde sla
- rauwkost zoals wortel, beelselderij, komkommer, radijs
- extra vierge olijfolie

Hoe maak je het:
- snij de lever in kleine stukjes, verhit het bakvet en bak de lever even aan met wat zout en peper
- voeg de champignons en ui toe en bak tot alles gaar is
- mix intussen de sla met de rauwkost en giet er rijkelijk olijfolie overheen
- leg de slamix op een bord en de lever-champignon-uimix daar bovenop
- eet smakelijk!

Wat het ook altijd goed doet, is een stoofpotje. Ik vind het vooral fijn dat je alles in de slowcooker gooit en er de rest van de dag niet meer naar om hoeft te kijken. Tegen etenstijd hoef je het alleen nog maar op te scheppen en heb je een heerlijk zacht en smaakvol gerecht op je bordje liggen. Mjum!

Stoofpotje




Wat heb je nodig:

- stoofvlees in kleine blokjes gesneden
- bakvet
- twee uien, in stukken
- een paar grote wortelen, in plakken gesneden
- een paar stengels bleekselderij, in stukken gesneden
- teentjes knoflook naar smaak, in stukken gesneden
- drie pastinaken, in stukken gesneden
- 150 ml rode wijn en 200 ml (zelfgetrokken) bouillon (NB: als je het gerecht de hele dag laat sudderen, kookt de alcohol er af)
- twee of drie laurierblaadjes
- een flinke tak verse rozemarijn
- verse fijngehakte of gedroogde tijm
- peper en zout

Hoe maak je het:
- bak het vlees snel bruin in het bakvet
- doe het aangebakken vlees zonder het bakvet in de slowcooker
- bak de groenten kort in het overgebleven vet tot ze zacht beginnen te worden
- voeg de groenten bij het vlees
- voeg de wijn, het water, de rozemarijn, de tijm en het laurierblad toe
- Zet de slowcooker aan op de hoogste stand en draai deze na een paar uur naar de laagste stand (of gebruik de stand "automatisch").

Het originele recept: Beef stew

Omdat ik een aantal weken geleden ineens weer afviel en dat niet de bedoeling was, ging ik op zoek naar een gezonde manier om makkelijk en snel meer calorieën en gezonde vetten binnen te krijgen. Via een tip kwam ik bij "Wahls Fudge" terecht. "Wahls" verwijst naar het Wahls Protocol. Dit is een variant op Paleo, ontwikkeld door Dr. Terry Wahls, die onder meer bij MS patiënten goede resultaten boekt met haar protocol. De fudge is onderdeel van haar protocol en wordt gemaakt op basis van kokosboter of santen met fruit. Het zijn echte calorie-bommetjes. Erg lekker als toetje na een maaltijd :-).


Wahls Fudge

Wat heb je nodig:
- 1,5 cup kokosboter. Dit kan je makkelijk zelf maken door een flinke hoeveelheid geraspte kokos (onbewerkt en ongezoet) in de keukenmachine te laten vermalen (ongeveer 15 minuten) tot het een vloeibare substantie is geworden. Je kunt ook santen gebruiken in plaats van kokosolie, dat vind ik persoonlijk nog lekkerder worden.
- 1 cup kokosolie
- 1,5 cup frambozen (diepvries of vers)
- 1,5 cup blauwe bessen (diepvries of vers)

Hoe maak je het:
- verwarm de santen of kokosboter (tenzij je deze net vers hebt gemaakt, dan hoef je hem niet te verwarmen), de frambozen en de blauwe bessen op een lage temperatuur in de oven.
- voeg alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en laat draaien tot ze goed gemixt zijn
- vul 12 muffinvormpjes in een muffin bakblik met het mengsel
- zet een paar uur in de koelkast
- bewaar in de koelkast of vriezer

Het originele recept: Wahls Fudge

Sinds ze bij de Arabische toko in het dorp bakbananen verkopen, ben ik helemaal fan. Van zowel de toko als de bakbanaan :-). Het liefst eet ik de bakbanaan zoals aardappelschijfjes: in platte schijfjes gebakken in veel kokosolie. Zelfs de smaak heeft wel wat weg van aardappel. De kinderen zijn er dol op. Zeker de moeite van het proberen waard!

Gebakken bakbanaan

Wat heb je nodig:- groene bakbanaan (1 pp)
- kokosolie

Hoe maak je het:
- schil de bakbanaan. Een bakbanaan, zeker een groene, laat zich lastig pellen. Ik schil hem in de lengte met een schilmesje.
- snij dunne plakjes van de bakbanaan (ongeveer zoals een aardappelschijfje)
- verhit twee eetlepels kokoslolie in een koekepan en bak de bakbanaanschijfjes aan beide kanten lichtbruin. Omkeren gaat het makkelijkst met twee vorken.

Bakbanaan is ook goed te verwerken tot een beslag. Als je het pureert met de keukenmachine, krijg je een stevige, gladde massa. Hoe rijper (geel tot zwart) je banaan, hoe gladder je beslag wordt. Je kunt het beslag onder meer gebruiken om wafels van te bakken.

Wafels van bakbanaan

Wat heb je nodig:
- 2 grote gele bakbananen
- 2,5 eetlepel gesmolten kokosolie
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder
- 1 theelepel appelazijn

Hoe maak je het:
- verwarm je wafelijzer
- pureer de bananen in de keukenmachine tot een dik beslag
- voeg de overige ingrediënten toe
- laat voldoende kokosolie smelten in je wafelijzer en spatel beslag in het ijzer
- bak de wafels tot ze bruin zijn en haal ze voorzichtig uit het wafelijzer als ze klaar zijn. Dit kan soms lastig zijn en is de reden waarom je echt genoeg kokosolie moet gebruiken om ze in te bakken. Olie het ijzer iedere keer voordat je een nieuwe wafel bakt.

Het originele recept: Plantain Waffles


Ik hoop jullie weer wat inspiratie te hebben gegeven met deze recepten. Enjoy!!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten